Burn-out. Waarom hebben vooral millennials daar last van?

Burn-out. Waarom hebben vooral millennials daar last van?

Een burn-out wil je niet. Maar stress is gezond.

Hè?

Stress is een reactie op risico om veilig te stellen dat we overleven. Vroeger was dit handig, nodig zelfs. Als er namelijk gevaar dreigt, zorgt stress ervoor dat je extreme alert bent en op volle capaciteit functioneert. Je staat helemaal “aan”. Als het gevaar geweken is, kalmeer je en krijgen geest en lichaam de kans te herstellen.

Maar wat nou als er vaak gevaar optreedt en je daardoor niet genoeg tijd krijgt om te herstellen?

Wat is een burn-out?

Als dit vaak voorkomt over een langere periode, ontstaat er overspanning. Door onvoldoende tijd om te herstellen raak je moe, prikkelbaar en uitgeput.
Door langdurig stress te ervaren kun je last krijgen van gezondheidsklachten, zoals een ernstig gebrek aan energie en slaapproblemen.
Wanneer dit blijft doorgaan, komt de burn-out in zicht. Je voelt je letterlijk uitgebrand.

Als je lang genoeg “aan” staat, ga je “uit”.

Dingen die je eerder dagelijks makkelijk deed voelen nu als een hele opgave. En dat is balen. Het kan machteloos en eenzaam voelen dat je niet in staat bent mee te komen, terwijl de wereld om je heen doordraait. 

Ook kun je merken dat je minder goed om kan gaan met prikkels van buitenaf. Je vindt het lastig om in een drukke omgeving te zijn en kan je lastig concentreren. 

Omdat je zo diep bent gegaan, is het niet de oplossing om extra te slapen. Herstellen van een burn-out duurt langer en heeft meer nodig.

Is er verschil tussen burn-out en depressie? 

Jazeker! Hoewel de symptomen op elkaar kunnen lijken, zoals problemen met slaap, energie en concentratie, is er een verschil tussen burn-out en depressie. 

Bij een burn-out is er de wens actie te ondernemen, maar een gebrek aan kracht om dat ook echt te doen. Bij een depressie ontbreekt die wens en is lusteloosheid een bekend verschijnsel. 

Hoe krijg je een burn-out? 

Om te kunnen functioneren maakt ons lichaam bepaalde hormonen aan die het mogelijk maken om te dealen met spanningen. Deze hormonen heten adrenaline en cortisol.
 Het is belangrijk dat we onszelf na de inspanning in staat stellen om te ontspannen om de balans te herstellen. 

Heb je langere tijd meer spanning dan ontspanning, dan wordt het steeds lastiger voor ons lichaam om de stress te verwerken. Lang veel stress ervaren kan ons overspannen maken. Dingen die je eerder heel normaal en makkelijk vond om te doen, voelen veel lastiger of lukken zelfs niet meer. 

Als je deze signalen negeert, kun je mentaal en fysiek zo uitgeput raken dat je in een burn-out belandt. 

Is de burn-out een uitvinding van millennials? 

burnout millennial

via Tenor - OK Boomer

We moeten stellen dat de generatie millennials te maken heeft met een wereld waarin de burn-out een bestaande diagnose is, die bespreekbaar is. Voordat dit zo was, werden deze symptomen veelal anders beoordeeld, bijvoorbeeld als depressie. De burn-out is dus niet zozeer een nieuw fenomeen.

Het kent desalniettemin geen twijfel dat millennials bovengemiddeld vaak last hebben van een burn-out. Het CBS concludeerde in 2019 dat maar liefst 21% van de werknemers tussen de 25 en 35 jaar burn-out klachten had. Dit is een aanzienlijk groter deel dan de overige leeftijdsgroepen.

burnout millennials

Waarom hebben millennials er zoveel last van?

Het is nooit genoeg.

  • Sky is the limit
    We zijn opgevoed met het geloof dat je kunt bereiken en doen wat je wilt als je ervoor gaat. De combinatie met ongekend snelle technologische ontwikkelingen maakt dat millennials geloven dat voor ons alles mogelijk is.
    We hebben hierdoor hoge verwachtingen van het leven en van onszelf. De lat ligt ongekend hoog. We willen op elk front van het leven het beste behalen. We willen succesvol zijn in ons werk, gezond en fit zijn, gelukkig zijn in de liefde, geweldige relaties met vrienden in familie hebben, er geweldig uitzien en als de tijd rijp is de perfecte ouders zijn. Dat zijn nogal wat ballen om in de lucht te houden!

  • Geen vetpot
    Als we inzoomen op het succesvol zijn in ons werk zien we een uitdaging waar onze ouders niet mee hadden te kampen. Na opgegroeid te zijn in goede economische tijden met de gedachte dat alles mogelijk is, was het een behoorlijke domper om de studie te merken dat de banen niet voor het oprapen lagen. De economische tijden waren veranderd en niet ten goede.

    Van opgevoed in goede economische tijden naar een baan zoeken in economisch barre tijden

    Millennials hebben over het algemeen minder financiële buffer dan de ouders. In zagen zij de financiële crisis wat niet minder ongerust maakte.
    Opgevoed met de winnaarsmentaliteit probeert de millennial door z’n best te doen te winnen binnen dit systeem en aan de verwachtingen te voldoen.

  • Prikkel overload
    Wat hier bijkomt is dat de millennial dagelijks geconfronteerd wordt met een overload aan prikkels om haar, wel duizenden en deels zelfs onbewust.
    Deze prikkels zijn offline te vinden, maar de bron van overload is veelal online.Met name op social media worden de meest zonnige kanten van het leven in de spotlight gezet. Niemand post verdriet, teleurstelling, vermoeidheid of eenzaamheid. Een fijne aaneenschakeling van positiviteit en inspiratie zou je denken. Maar het kan doorslaan als je gelooft dat anderen het perfecte leven leiden en jij als enige niet. Dit kan bijdragen aan een beleving van eenzaamheid als je 24/7 anderen online plezier ziet hebben.

    We zijn dan wel meer “connected” dan ooit, we zijn ook individualistischer dan ooit.

  • Alles nu
    We leven in een vluchtige tijd waarin alles draait om het moment. Als alles mogelijk is dan wel graag nu. Je kunt er over discussiëren of deze verwachting van instant gratification realistisch is. Deze mindset levert veel uitdaging op. Als iets niet meteen mogelijk is of buiten jouw controle ligt of wanneer je iets moet missen, zorgt dit voor frustratie of zelfs teleurstelling.Hier komt FOMO om te hoek kijken; de Fear Of Missing Out. Het is de angst, welbekend onder millennials, om ergens niet bij te zijn en zo veel te missen. We willen alles nu, en alles tegelijk. Dus als jij besluit op vrijdagavond eens bijtijds naar bed te gaan, en je scrollt voor het slapengaan nog even door je Instagram feed en ziet daar vrienden feesten in een club, kan dit zorgen voor een gevoel van gemis. Om toch een soort van bij te blijven scroll je nog meer door je feed. Met als gevolg: nog meer FOMO.
    Door daarvan te balen en eraan te denken, ben je minder in het “nu” en gaat het moment aan je voorbij. Dit draagt verder bij aan de gejaagdheid om alles te willen, het niet meteen te krijgen en nog meer frustratie en teleurstelling te voelen.

    We buy things we don’t need to impress people we don’t like.

  • Falen is geen optie
    Voor de millennial is slagen heel belangrijk, en falen is daarmee geen optie. Als iets niet lukt, zien millennials dit als teken van zwakte.
    Omdat de millennial een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft, is het aan jezelf om success af te dwingen en te behalen. Maar gaat iets mis, dan is het dus ook jouw eigen schuld.

Je begrijpt dat deze factoren voor hoogspanning zorgen in het leven van millennials. Waar andere generaties falen als een poging tot slagen kunnen zien, is dit voor een millennial het ergste wat er kan gebeuren. Weer opstaan en met wat je ervan geleerd hebt dan wel slagen, zover komt het denkproces niet. Het trekt spontaniteit weg en laat geen ruimte voor gevoel.

Je beredeneert hoe je succesvol gaat worden en houdt je daarmee bezig. Want: sky is the limit en wat je wilt bereiken kun je bereiken als je ervoor gaat. Maar ten koste waarvan?

voorkom burnout

Als je dit artikel tot hier hebt gelezen, kunnen we concluderen dat millennials hard werken om met oprechte intenties alles te bereiken wat we van onszelf verwachten. Maar wanneer dit niet lukt en we maar doorgaan zonder rust te pakken, vreet dit energie. Teleurstelling, somberheid en uitputting treden in. Je wordt prikkelbaar en lusteloos. Let op deze signalen en doe er wat aan.

Wat voor gevolgen kan een burn-out hebben?

De impact van een burn-out is vaak heftig, voor jezelf en voor je omgeving. Ook door de duur van een burn-out kunnen de gevolgen groot zijn. Iedere burn-out is anders, maar een herstelperiode van minimaal een jaar is helaas meer regel dan uitzondering. 

Persoonlijk

Doordat je vaak plots voor langere tijd niet meer in staat bent de dagelijkse dingen te doen, kun je aan zelfvertrouwen verliezen. Je stelt jezelf teleur zonder dat je dat wilt of weet waarom. Dit kan beangstigend zijn. 

Relaties

Als je je zo voelt, komt het niet als een verrassing dat jouw omgeving het op zal merken dat er iets aan de hand is. Dit kan stuiten op onbegrip. Anderen die zich niet kunnen inleven in jouw situatie, vinden mogelijk dat je je aanstelt. Aan de buitenkant is niks aan je te zien, je hebt immers geen gebroken been of iets. Het is belangrijk om te blijven communiceren. 

Werk

Ook op het werk is de communicatie van groot belang. De taken die je had moet je afstaan en dat kan lastig zijn. Je collega's hadden het al druk en door jou krijgen ze het nog drukker, zo kan het voelen. Als je jouw inkomen niet zeker bent, zal die financiële onzekerheid je verdere zorgen of zelfs angst opleggen. 

Nu we weten waar de burn-out vandaan komt en wat het voor heftige consequenties kan hebben, laten we verkennen hoe we zo'n uitbrander kunnen voorkomen of genezen. 

Hoe kom je van een burn-out af, of liever voorkom je die? 

We hebben eerder gelezen dat een burn-out bestaat uit het langdurig beleven van stress, zonder periode van herstel. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van stress en te weten hoe je ermee om kan gaan.

Stressmanagement is niet voor niks een van de onderdelen van de voorspeller van succes en geluk in het leven: emotionele intelligentie.

emotionele intelligentievia Giphy

Emotionele intelligentie (EQ) om te dealen met stress 

In de naam zit al besloten dat emotionele intelligentie gaat over emoties. Over onze emotionele en sociale skills, om precies te zijn. Ons leven lang ontwikkelen we deze skills. Je hoeft er dus niet mee geboren te zijn, zoals IQ. Goed nieuws toch!

Nog beter nieuws is dat je door het trainen van jouw emotionele intelligentie, je een plezierig leven krijgt. Hoe dan? Door te begrijpen wie je bent, waar jouw emoties vandaan komen, hoe je goed relaties onderhoudt en besluiten neemt. En hoe je met stress omgaat.

Stressmanagement 

De verantwoordelijkheid die millennials op hun schouders voelen drukken om de hoge verwachtingen waar te maken, creëert spanning. Wat nou als het niet lukt?! Dit levert stress op wanneer deze spanning continu aanwezig is zonder opgelost te worden. Wat bepaalt nu hoe goed je om kunt gaan met stress?

  • Stresstolerantie

    De één schiet bij het minste geringste in de stress, waar de ander niet eens opmerkt dat wat er gebeurde spannend was. Hoe tolerant je bent voor stress is persoonlijk.
    Wat belangrijk is, is om voor jezelf te weten in welke mate jij stress kunt handelen. Denk hierbij niet aan goed of fout, het gaat niet om wie de hoogste stresstolerantie heeft. Je wint als je bekend bent met jouw eigen level ervan.

  • Flexibiliteit

    Als iets anders gaat dan gepland, schiet je dan in de stress of beweeg je mee en maak je er het beste van? Flexibel zijn gaat over het laatste. Als je van jezelf weet dat je een situatie aan kan wat er ook gebeurt, voelt dat meer ontspannen en daardoor minder stressvol.

  • Optimisme

    Hoe zonnig zie je de situatie in? Als je vertrouwen dat het beter wordt, kun je de stress beter relativeren en er daardoor beter mee omgaan.
    Gekscherend maar opvallend vattend wordt ook wel gezegd dat generatie Z (die na millennials) lacht om te vergeten, maar dat millennials vergeten om te lachen.

millennials burn-out

Dit waren de 3 factoren die op bepalen hoe goed je met stress om kunt gaan. Op de achtergrond daarvan speelt nog een aantal factoren. Ze zijn niet beslissend direct van invloed op stressmanagement zoals de genoemde factoren, maar bepalen wel mee.

Laten we deze factoren daarom ook verkennen.

Overige 5 factoren van invloed

  1. Zelfbeeld

    Jouw zelfbeeld geeft aan in welke mate jij jezelf respecteert, begrijpt en accepteert wat je eigen sterke en zwakke punten zijn. Het zelfbeeld wordt vaak in verband gebracht met gevoelens van innerlijke kracht en zelfvertrouwen. 

    Maar verwar het niet met blind zelfvertrouwen; jezelf oppompen en de beste vinden is niet de kunst en bovenal niet te ambiëren al is het omdat dit vaak bij psychopaten het geval is. 

    Wanneer je min over jezelf denkt, is er minder vertrouwen; in jezelf, maar ook minder vertrouwen dat het goed komt. Je ontwikkelt daardoor twijfel en meer spanning, omdat je het risico aanwezig acht dat het niet gaat lukken.

    Als je jezelf moeite waard vindt, zul je eerder momenten ervaren van genoegdoening. Ook zul je meer vertrouwen hebben dat het goed komt, omdat je immers goed genoeg bent om daarvoor te zorgen.

  2. Zelfactualisatie

    'Say what' hoor ik je denken. Dit dure woord staat voor jouw persoonlijke motivatie om jouw talenten, vaardigheden en kwaliteiten verder te ontwikkelen. Het bepaalt de mate waarin je het beste uit jezelf haalt in het leven. Nu zul je misschien zeggen dat iedereen toch het beste uit zichzelf wil halen? Klopt, maar lang niet iedereen zal hier ook actie voor ondernemen om het te realiseren. Ook is het mogelijk dat je heus jezelf maximaal wilt ontplooien, maar dat je jezelf onbewust saboteert om resultaat te bereiken. Dit zou te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld het zelfbeeld, dat we hierboven behandelden.

    De wil om te leren is bij millennials sterk aanwezig. Het is een manier om veel te bereiken en zo ver mogelijk te komen. Dit is op zichzelf geen slechte eigenschap, integendeel zelfs. Zorg wel dat je jezelf ontwikkelt op een manier en in een richting die je zelf prettig vindt. De beleving van vooruitgang kweekt vertrouwen, dat de plaats in kan nemen van stress.
    Nog iets dat op dit gebied een positieve invloed heeft op stressmanagement, is feedback. Millennials zijn er gek op, en geven het ook graag. We zien in dat je ervan kunt leren.

  3. Zelfexpressie

    Hoe jij jezelf uit is ook een factor van invloed. Kun jij goed overbrengen hoe je je voelt en waar je mee zit? Door dit te ventileren krop je minder emoties op, wat goed is voor je gezondheid.

    Dit wordt bepaald door 3 factoren:

    1) Emotionele expressie
    Hoe uit jij jouw emoties?

    Toen we klein waren reageerden we zonder nadenken op prikkels uit de omgeving. Als Sophie jouw blokkendoos afpakte, begon je gewoon hard te huilen of verkocht je haar een klap. Tegenwoordig pakken we het anders aan. Er wordt nu van ons verwacht om volwassen en constructief met emoties om te gaan.

    Het is de kunst om te begrijpen waarom je je voelt zoals je je voelt. Dan kun je als het ware objectief beoordelen wat de beste manier is om met de emotie om te gaan en hoe je deze emotie uit in jouw omgeving.

    2) Assertiviteit
    Nog zo'n mooi woord. Dit staat voor het communiceren op een manier waarbij je voor jezelf opkomt zonder de gevoelens en meningen van anderen te vergeten of te schaden.

    Stel je een balans voor met aan de ene kant een passieve houding en aan de andere kant een agressieve houding. Ideaal is om hiertussen te zitten en assertief te communiceren.

    3) Onafhankelijkheid
    In hoeverre laat jij je beïnvloeden door anderen bij het maken van keuzes?
    Als je (te)veel hecht aan andermans mening en er maar al te graag "bij wilt horen", bestaat de kans dat je jezelf tekort doet en je niet jouw eigen pad volgt.

    Hoe we ons uiten, beïnvloedt onze omgang met stress ook.
    Als je stress ervaart, kan het opkroppen de situatie erger maken. Je gevoelens van stress onder woorden brengen en zo uiten, kan enorm opluchten. Ook geef je zo ruimte aan een ander om je te helpen met de stress om te gaan.

  4. Relaties

    We zijn meer verbonden en eenzamer dan ooit. Klinkt tegenstrijdig, hè?
    Dankzij de tech ontwikkelingen kunnen we elkaar 24/7 bereiken en online bekijken. Voor millennials is dat de normaalste gang van zaken.
    Tegelijkertijd zijn het millennials die zich bovengemiddeld vaak eenzaam voelen. Digitaal contact met een hoop mensen over de hele wereld blijkt geen vervanger van fysiek contact met een paar goede vrienden.

    Relaties voor millennials heel belangrijk. Een goede relatie bestaat uit wederzijds vertrouwen en respect. Millennials hechten aan een prettige sfeer in relaties, waarbij we de ruimte voelen om onze emoties te tonen.

  5. Impact

    Het welbekende millennial woord impact staat voor de bijdrage die we graag leveren. Het gaat ons niet alleen maar om geld verdienen. We willen graag iets betekenen. Voor een ander, in de samenleving of in het oplossen van de uitdagingen waar we voor staan op politiek, economisch en klimatologisch gebied. Dit soort sociale verantwoordelijkheid kan voldoening brengen. Wanneer je je voldaan, is er geen plek voor stress.

Dit waren de factoren die invloed hebben op het stressmanagement van de millennial.

We hopen van harte dat je er wat aan hebt om relaxter door het leven te gaan.

omgaan met stress

We sluiten graag af met een tip voor de omgeving van millennials. Als zij willen bijdragen aan succesvol stressmanagement door millennials, kan het helpen af en toe bij ons in te checken om te vragen hoe het gaat.

  • We leven graag vrij, maar wel met kaders. Want door kaders beseffen we welke richting we op gaan en wanneer het goed genoeg is.
  • We leren graag en staan open voor feedback. Zie je de spanning oplopen of heb je constructieve kritiek? Geef het aan, we horen graag van je.
Over de schrijver
Hey you, aangenaam (digitaal) kennis te maken! Welkom bij Skillennial, de online skillbase die ik heb opgericht om bewezen methodes voor persoonlijke en professionele ontwikkeling te delen met mede-millennials. Wordt je leven leuker van, doe er je voordeel mee.
Reactie plaatsen