fomo

FOMO - Fear Of Missing Out

De angst om iets te missen.

Heb jij daar weleens last van?
No worries, je bent niet de enige en je kunt er vanaf komen.

Dankzij de komst van mobiele telefonie en social media zijn we altijd bereikbaar voor elkaar en kunnen we onszelf via social media wanneer we maar willen 24/7 op de hoogte brengen van wat anderen aan het doen zijn.

Het geeft ons veel vrijheid en informatie. Wanneer we willen, kunnen we informatie tot ons nemen. We zijn beter dan ooit op de hoogte van wat er speelt, bij ons in de buurt tot aan de andere kant van de wereld.

Dus als je op vrijdagavond besluit bijtijds naar bed te gaan en niet naar de kroeg, kun je voor het slapen gaan op Instagram op de stories zien hoe leuk anderen het in die kroeg of elders hebben. Dan kan je balen dat je niet op stap bent gegaan en voelt een soort onrust in je opkomen. Shit, je mist iets heel leuks. Van die rust die je vanavond wilde pakken komt weinig terecht. Je blijft maar naar je telefoonscherm kijken om niet nog meer te hoeven missen. Jep, dat is FOMO.

Nu we altijd bereikbaar zijn en social media tot onze beschikking hebben, kun je fysiek op een fijne plek zijn, maar als de digitale prikkels je storen zul je er niet van genieten en je misschien zelfs minder prettig voelen door de beelden waarop anderen het gezellig hebben met elkaar zonder jou.

Hoe kom je van die akelige FOMO af? 

Om met de deur in huis te vallen: in je leven zul je meer missen dan meemaken. Er is simpelweg teveel te doen en de wereld is te groot. Je kunt maar op één plek tegelijk zijn. Vroeger was dit prima OK. Je was je er simpelweg niet van bewust wat anderen aan het doen waren en volgde gewoonweg je gevoel; waar heb ik zin in, waar wil ik zijn en met wie? Je was je toen heel bewust van de keuze die je maakte en bleef in de beleving van die keuze. Doe zoals toen en leg je telefoon lekker weg.


TIP! Check hoe vaak en wanneer je FOMO ervaart. Je helpt jezelf enorm door helder te krijgen wanneer je op de automatische piloot naar je telefoon grijpt.
Installeer een app als StayFree om jouw screen time te meten. Je zult versteld staan hoeveel tijd je per dag kwijt bent aan het scrollen door socials. Vind je het lastig om het te verminderen, stel dan een maximum op dagelijkse screen time in.

Last but not least: herinner jezelf eraan dat social media dé plek is om al dan niet blije, gelukkige momenten te delen. Niemand deelt het als het minder gaat. Als iemand niks post valt het je waarschijnlijk niet eens op. Wat je op social media ziet is maar een fractie, zo niet gespeeld, van het echte leven.

Reactie plaatsen