man mountain

Hoe word je onafhankelijk(er)?

Met deze vaardigheid kun je jezelf richting geven en vrij zijn van emotionele afhankelijkheid van anderen. 

Besluitvorming, planning en dagelijkse taken krijgen op zichzelf vorm, mogelijk met input van, maar niet door, anderen.

Hier zit een zeker risico in, dat je afdekt door in situaties de voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen. Onafhankelijk zijn betekent dat je je zelfstandig kunt voelen, denken en werken.

Je kunt nog zo’n hoog IQ hebben, maar als je EQ (emotionele intelligentie) dit niet matcht kom je er niet ver mee. 

Als je niet duidelijk kan maken wat je wilt en hoe je er komt, word je beperkt in jouw succes. Als je namelijk afhankelijk en enorm slim bent, hinder je je eigen potentieel omdat je nooit zelf initiatief neemt en je blijft hangen op wat anderen vinden. Je maakt jezelf ermee onderworpen aan andermans grillen. Dit komt vaak voort uit onzekerheid en besluiteloosheid. 

Heb jij bijvoorbeeld altijd een vriend of vriendin nodig om de stad mee in te gaan, omdat je het sneu en eng vindt om alleen te gaan (wat zullen de mensen wel niet van je denken)? Als je hiervoor kiest, creëer je een afhankelijkheid die je van nieuwe avonturen weerhoudt en je eenzaam en saai doet voelen als jouw vriendenkring andere plannen heeft. Wil je dit veranderen? Daag jezelf dan uit om eens iets met jezelf voor jezelf te doen. Iets simpels als alleen gaan shoppen bijvoorbeeld. Volg jouw eigen interesses. Niet alleen leef je zo een fijn onafhankelijk leven, ook trek je like-minded mensen aan die geïnteresseerd zijn in wat je doet. En trust me, anderen zijn meer met zichzelf bezig dan met kijken naar hoe jij in je eentje aan het shoppen bent – als ze al tijd hebben daarvoor zullen ze je bewonderen om je onafhankelijkheid, inspirator!

De kans zit er dik in dat jouw mate van onafhankelijkheid beïnvloed is door jouw opvoeding. Jouw ouders hebben een bepaalde onderlinge afhankelijkheid, die je als kind mee hebt gekregen, en wat je wellicht als normaal hebt aangenomen. 

Daarbij is het van invloed hoe jij jezelf ziet. Check ook onze informatie over zelfbeeld. Hoe prettiger je in je vel zit, hoe zekerder je bent over jezelf en daarmee onafhankelijker.

Reactie plaatsen