man stretching

Hoe flexibel ben jij?

Flexibiliteit

“It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.” 


Aldus wetenschapper Charles Darwin die de evolutietheorie onderzocht. Je kunt dus nog zo slim zijn met een hoog IQ, maar als je niet flexibel bent heb je er praktisch weinig aan.


Wat is flexibiliteit?

Flexibel zijn betekent dat je jouw emoties, gedachten en gedrag aan kunt passen aan onbekende, onvoorspelbare en dynamische omstandigheden of ideeën. “Zo ben ik nu eenmaal”, weleens gehoord? Het geeft je een indicatie van de flexibiliteit van de persoon die dit zegt – very low. Dit was vroeger niet zo’n punt; standvastigheid werd gewaardeerd en van mening veranderen niet. Dit was veelal gericht op het verleden, en men kon erdoor niet optimaal gebruik maken van nieuwe technologie, veranderingen in de economie en in wat de klant wil.

Tegenwoordig zijn we meer gericht op de toekomst en is het juist een teken van kracht dat je bij nieuwe inzichten je aanpast en gaat voor het beste resultaat.

Bekend voorbeeld

Wist jij dat miljardair Bill Gates met zijn bedrijf Microsoft het internet eerst maar niks vond? Hij vond de bandwidth nog niet goed genoeg en dacht dat het nog wel een jaartje of 20 zou duren voor het aan zou slaan. Toen vervolgens de ontwikkelingen veel sneller gingen, liep Microsoft ineens ver achter bij de technologie. Gates toonde zich flexibel en paste zijn strategie aan: hoe het verder verliep met Microsoft Explorer is bekend. 

Gates gaf niet met zijn ego om wat mensen wel niet van hem zouden denken als hij het bedrijf ineens een andere koers op zou sturen omdat hij van gedachten was veranderd. Nee, hij gaf om de goede zaak en was niet bang om daarvoor te gaan. Krachtig en might we say, niet zonder resultaat.

Benut jouw flexibiliteit

Als je het spannend vindt om te dealen met onbekende, onvoorspelbare en veranderende omstandigheden, is dat heel normaal. Je kunt jezelf leren flexibeler te zijn door open te staan voor verandering en de situatie realistisch in te schatten. 

In jouw omgeving herken je inflexibele mensen vooral aan weerstand. Weerstand tegen verandering, nieuwe ideeën, onvoorbereid op de toekomst. De enige constante in het leven is verandering, dus beter wennen we eraan!

Als je flexibel bent, kun je verandering aan. Dat betekent niet dat je nooit voor een uitdaging komt te staan, maar wel dat je je er niet door uit het veld laat slaan. 

 

Reactie plaatsen