hands meeting

Communicatie: verbaal & non-verbaal

Interactie vindt verbaal en non-verbaal plaats en zijn allebei een vorm van communicatie

Waar denk jij aan als ik non-verbale communicatie noem?

Er zijn verschillende factoren van invloed op deze vorm van communicatie. Zo spelen mee: iemands uiterlijk, de kleding, de kleuren die iemand bij zich draagt, én de houding van lichaam en in het gezicht.

Zo bepaalt jouw brein op basis van iemands uiterlijk een eerste indruk, deels onderbewust. Ziet iemand er georganiseerd en verzorgd uit of vermoed je dat iemand z’n zaakjes niet op orde heeft omdat hij of zij er onverzorgd uitziet?

Met kleding kun je non-verbaal een heleboel communiceren aan jouw omgeving. Heb je hier weleens bij stil gestaan? Vaak onbewust kies je de kleding en kleuren vanuit jouw gemoedstoestand. Ben je optimistisch ingesteld? Waarschijnlijk kies je vaker voor kleur dan voor zwart in jouw kleding.  

Daarnaast is de lichaamshouding een belangrijke factor in non-verbale communicatie. Staat iemand tegenover je met de armen over elkaar en de voeten naar elders gericht? Het lijkt erop dat het de ander niet echt boeit..

Emoties zijn vaak goed af te lezen aan iemands gezicht. Hierbij zijn macro- en micro-emoties van belang. Zo kennen we op macro-niveau 6 basisemoties. 

  1. Boosheid
  2. Afschuw
  3. Angst
  4. Vreugde 
  5. Verdriet 
  6. Verbazing 

Dan hebben we de micro-emoties, ook een fascinerend onderwerp. Waar de macro-emoties bewust te sturen zijn, zijn micro-emoties dit niet. Dit zijn fysieke reacties op hetgeen je ziet, hoort of ruikt. Het zijn subtiele bewegingen in het gezicht, dat de gemiddelde mens niet eens ziet, laat staan waarvan hij/zij de betekenis kent. Deze kennis wordt vaak benut bij het verhoren van verdachten. 

Heb je de serie ‘Lie to me’ weleens gezien? Dit gaat over een zogenaamde misleidingsexpert die wordt ingezet om verdachten te interviewen om de waarheid boven tafel te krijgen. Heel interessant en goed gemaakt én je steekt er nog wat van op ook. Het is van Netflix gehaald, maar nog te krijgen via Bol.com en te zien via Amazon Prime. Het valt buiten deze training, maar mocht je hier meer over willen weten – check it out!

Wat is het belang van verbale communicatie? 

Deze gesproken communicatie is essentieel, omdat het vaak gaat om hóe iets wordt gezegd ten opzichte van wát er wordt gezegd.

Zowel in jouw persoonlijke als professionele sfeer communiceer je dagelijks met meerdere mensen, uit een of meer generaties. In communicatie heb je een doel voor ogen, dat kan concreet een deadline halen zijn, maar ook het versterken van jouw relatie met een dierbare. Je communiceert op een manier die voor jou natuurlijk en effectief lijkt. De ontvanger van jouw communicatie reageert op jou, en het aantal manieren waarop dit kan gebeuren is eindeloos.

Misschien vraag je jezelf wel eens af

  • Hoe kan ik het onbegrip bij mijn ouders/verzorgers over mijn keuzes wegnemen?
  • Waarom snapt m’n vriend(in) niet dat ik er echt even tussenuit moet?
  • Waarom lijkt alles wat ik zeg verkeerd te vallen bij mijn leidinggevende?
  • Waarom snappen oude mensen niet dat de wereld gewoon echt anders werkt vandaag de dag?

Door jezelf, met jouw eigen karakter en communicatiestijl, goed te kennen en die van de ander te herkennen, zul je enorme sprongen maken in de effectiviteit van jouw communicatie en daarmee met het bereiken van jouw doelen. En dat maakt het leven leuker, voor jou en jouw omgeving. 

Meer weten? Check onze Skillennial course, is misschien wel wat voor jou!

Reactie plaatsen