donuts

Hoe goed controleer jij jouw impulsen?

Om een impuls, neiging of verleiding om te handelen te weerstaan of uit te stellen heb je controle nodig. Zo vermijd je overhaast gedrag en besluitvorming.

Deze zogenaamde impulscontrole heeft te maken met begrijpen van de juiste momenten en manieren van handelen op basis van emoties en impulsen, en het belang te denken alvorens te handelen.

Dit lijkt makkelijk, maar vergis je niet.

Hoe kun je dit oefenen?

Er kan tijdens jouw dag iets gebeuren dat je niet verwacht had. Dat doet iets met je, of het nu leuk is of niet. Als je direct reageert en handelt op de emotie die je voelt, heb ik geen impulscontrole. Je volgt simpelweg de snelste weg tot reageren. Maar is dat de way to go?

Je kunt je misschien voorstellen dat dit heel basaal en vaak ongepast gedrag betekent.
Vaak is het beter om je te realiseren wat je voelt in reactie op een gebeurtenis. Dan kun je namelijk reflecteren en bewust beslissen hoe te reageren met duidelijk wat de consequentie ervan wordt.

Voorbeeldje

Als iemand je uitscheldt zul je direct terugschelden. Als je echter even nadenkt en je realiseert dat schelden tot niks goeds leidt, zul je wellicht de waarschijnlijke uitkomst evalueren en afwegen hoe een andere reactie iets beters bewerkstelligt – bijvoorbeeld het gesprek constructief aangaan.


Experiment

Dat impulscontrole van belang is voor alle leeftijden, bleek wel uit het bekend marshmellow experiment. Check het hier. Hierbij werd een kind even alleen gelaten met voor zijn/haar neus een heerlijke marshmellow. Voor de ouder even weggaat, wordt verteld dat als de marshmellow niet opgegeten wordt, er eentje extra volgt wanneer de ouder terugkomt. Wat een kwelling! 2/3 van de kinderen die de impuls tot het onmiddellijk opeten van de marshmellow konden weerstaan, werden beloond.

Na verder onderzoek blijkt dat kids die hun impulsen onder controle hadden in het leven succesvoller werden; ze waren sociaal capabeler, gezonder, stabieler en bereikten meer in het leven. Deze mensen kunnen ook spontaan en flexibel zijn, dit staat elkaar niet in de weg.

Check hoe jij jouw impulsen kunt controleren: houd je interne temperatuur in de gaten; voel je aankomen dat je enthousiast of opgefokt wordt, neem dan niet direct een beslissing. Als je al in zo’n soort emotie zit, neem dan afstand tot de situatie en koel even af voor je verder gaat met de situatie.

Reactie plaatsen