eggs emotions

Hoe goed begrijp jij jouw eigen emoties?

De mate waarin je dit doet bepaalt hoe je in contact staat met jouw eigen gevoelens, hoe goed je je over jezelf voelt en wat je in het leven doet. Als dit goed zit ben je je bewust van je gevoel, voel je je sterk en heb je er vertrouwen in dat je jouw life goals gaat halen.

Dit noemen we ook wel zelfperceptie. Het vormt een van de 5 schalen waaruit emotionele intelligentie bestaat. Hoe goed jij jezelf begrijpt wordt bepaald door het samenspel van 3 subschalen: zelfbeeld, zelfactualisatie en emotioneel zelfbewustzijn.

Say what? OK, lees mee and find out wat deze 3 inhouden.

1. Zelfbeeld

Jezelf respecteren, begrijpen en accepteren wat je eigen sterke en zwakke punten zijn. Zelfbeeld wordt vaak in verband gebracht met gevoelens van innerlijke kracht en zelfvertrouwen. Maar verwar het niet met blind zelfvertrouwen; jezelf oppompen en de beste vinden is niet de kunst en bovenal niet te ambiëren al is het omdat dit vaak bij psychopaten het geval is.

Nee. Mensen met een goed ontwikkeld zelfbeeld respecteren zichzelf en accepteren zowel persoonlijke kracht als beperkingen, terwijl ze tevreden en zelfverzekerd blijven.

Dit is het startpunt van de rest van jouw emotionele intelligentie. Zit het niet goed met jouw zelfbeeld, dan kunnen de overige schalen en subschalen zich op basis hiervan op een bepaalde manier ontwikkelen, en dat is niet per se bevorderend voor jouw gevoel van geluk.

2. Zelfactualisatie

Dit gaat over de mate waarin je in staat bent om jouw potentiële capaciteiten te realiseren. 

Het gaat om de wil te proberen jezelf voortdurend te verbeteren en je bezig te houden met persoonlijk relevante en betekenisvolle doelen die leiden tot een rijk en prettig leven.

Dit kan in één woord worden samengevat: voldoening. Dat klinkt misschien wat filosofisch, maar is essentieel en iets dat altijd in beweging is.

Hierbij is het belangrijk dat er een gezonde balans is tussen de vele aspecten van jouw leven; familie, reizen, sporten, vrienden, relaxen. Om deze gebalanceerde groei te bereiken is het belangrijk dat je doelen stelt die betekenisvol en haalbaar zijn. Check hierbij dat de doelen niet zozeer resultaatgericht, maar actiegericht zijn. In plaats van teveel hooi op je vork te nemen door te stellen dat je over een maand 5 kilo afgevallen moet zijn, kun je jezelf beter voornemen dat je deze week dubbel zoveel groente eet als normaal en om de dag gaat sporten. Door voor jezelf acties als doel te stellen zet je kleine stapjes die je dichterbij brengen en beloon je jezelf voor elk succes dat je boekt, hoe klein ook. Jouw brein went aan dit succes. En als het even tegenzit met een bepaalde actie, is de kans dat je opgeeft daardoor een stuk kleiner.

Naast de planning is het belangrijk om te doen wat je graag doet, zowel privé als op werk. Dit is een cliché, omdat het waar is. Door te doen wat je tof vindt zul je langer door kunnen en meer voldoening halen uit je werk en jezelf.

3. Emotioneel zelfbewustzijn

Dit gaat over het herkennen en begrijpen van jouw eigen emoties. Het houdt ook de vaardigheid in te kunnen differentiëren tussen subtiele verschillen in de eigen emoties, het begrijpen van de oorzaak ervan en de impact die zij hebben op de eigen gedachten en handelingen en op die van anderen.

Naarmate je je meer bewust bent van de oorzaken van uw emoties, kun je gemakkelijker jouw gedrag bepalen en de impact controleren die jouw emoties op anderen hebben.
Door jouw emotionele temperatuur op te nemen, word je je bewust van jouw gevoel, dat je vervolgens kan managen, wat bijdraagt aan sterke relaties met vrienden en familie.

Reactie plaatsen