man in sky

Benut jij jouw volle potentieel?

We zijn allemaal in staat om onze potentiële capaciteiten te realiseren. Maar lang niet iedereen doet het.

Het gaat om de wil te proberen jezelf voortdurend te verbeteren en je bezig te houden met persoonlijk relevante en betekenisvolle doelen die leiden tot een rijk en prettig leven.

Dit kan in één woord worden samengevat: voldoening. Dat klinkt misschien wat filosofisch, maar is essentieel en iets dat altijd in beweging is.

Hierbij is het belangrijk dat er een gezonde balans is tussen de vele aspecten van jouw leven; familie, reizen, sporten, vrienden, relaxen. Om deze gebalanceerde groei te bereiken is het belangrijk dat je doelen stelt die betekenisvol en haalbaar zijn. Check hierbij dat de doelen niet zozeer resultaatgericht, maar actiegericht zijn. In plaats van teveel hooi op je vork te nemen door te stellen dat je over een maand 5 kilo afgevallen moet zijn, kun je jezelf beter voornemen dat je deze week dubbel zoveel groente eet als normaal en om de dag gaat sporten. Door voor jezelf acties als doel te stellen zet je kleine stapjes die je dichterbij brengen en beloon je jezelf voor elk succes dat je boekt, hoe klein ook. Jouw brein went aan dit succes. En als het even tegenzit met een bepaalde actie, is de kans dat je opgeeft daardoor een stuk kleiner.

Naast de planning is het belangrijk om te doen wat je graag doet, zowel privé als op werk. Dit is een cliché, omdat het waar is. Neem Mark Zuckerberg, die Facebook oprichtte. Deze miljardair was niet gedreven door geld. Aanbiedingen van overname voor tientallen miljoenen door MTV en Yahoo! heeft Mark afgewezen, met als reden dat hij “zijn kindje” niet kon verkopen, omdat hij te graag verder wilde werken aan de potentie van het sociale netwerk. Door te doen wat je tof vindt zul je langer door kunnen en meer voldoening halen uit je werk en jezelf.

Reactie plaatsen