direction

Keuzestress?

Als je inziet hoe jij besluiten neemt, kun je jouw emoties gaan gebruiken om nog betere besluiten te nemen.

Hoe dan, hoor ik je denken.

Nou, door:

  1. problemen aan te durven pakken en effectief op te lossen,
  2. situaties realistisch te zien zoals ze zijn en
  3. impulsen te herkennen en weerstaan als je bezig bent tot een besluit te komen.

Net zo makkelijk gezegd als gedaan?

Lees het hieronder.

1. Probleem oplossen

Problemen; we hebben ze allemaal. Het is de manier waarop we met ze omgaan waarin mensen geweldig verschillen.

Bij deze subschaal hebben we het over de vaardigheid oplossingen voor problemen te vinden in situaties waarin emoties een rol spelen. Het omvat tevens de vaardigheid te kunnen begrijpen hoe emoties besluitvorming beïnvloeden.

Probleemoplossen gaat niet over de kwaliteit van jouw oplossingen, maar over hoe effectief je jouw emoties gebruikt bij het oplossen van een probleem.

When the going gets tough, the tough get going.


Als je met een probleem zit, is het een uitdaging om gemotiveerd te blijven, de situatie goed in te schatte en te weten wanneer een ander te raadplegen om je verder te helpen.

Vroeger was het misschien voldoende om aan te geven dat er een probleem was, maar zowel op werk als prive wordt nu van je verwacht om niet alleen het probleem te constateren en te rapporteren, maar ze ook op te lossen.

2. Realiteitstoetsing

Objectief te blijven door dingen te zien zoals ze werkelijk zijn, dat is realiteitstoetsing. Deze skill houdt ook in het te herkennen wanneer emoties of vooringenomenheid iemand minder objectief maken.

Je kunt het 'met beide benen op de grond staan' of 'goed inspelen op de situatie' noemen, maar bij realiteitstoetsing gaat het erom de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Dit betekent dat je de situatie, middelen en toekomstige trends nauwkeurig weet in te schatten, zodat je realistische plannen kunt maken en haalbare doelen kunt stellen.

Bij menselijke interactie kun je spreken van 3 ‘waarheden’; de jouwe, de mijne en de echte waarheid. Dit komt door de subjectieve beleving van ieder persoon. Je geeft zelf geur en kleur aan de situatie op basis van jouw paradigma, dat gevormd is door jouw levenservaringen en opvoeding. Dit is niet erg, maar je moet je er wel bewust van zijn om jouw subjectieve bril niet ongemerkt het roer over te laten nemen.

Als er bijvoorbeeld iets naars gebeurt, je wordt bijvoorbeeld ontslagen, kun je jezelf vertellen dat je een loser bent die niet eens een baan kan houden als je jezelf niet zo tof vindt. Maar feitelijk ben je nog jong, je kunt leren van de situatie zodat het niet weer gebeurt…en door! Zo zet je angst en negatieve self-talk om in een kans.

Dit betekent geenszins dat je geen emoties mag of kan voelen, het betekent slechts dat je erkent dat de emoties er zijn en deze uit kan filteren om voor jezelf zo goed mogelijke besluiten te nemen.

Zoals dit voor jou geldt, geldt dit ook voor anderen. Als jij mensen ontmoet, kun je daar een bepaalde energie of intentie bij voelen. Als je aan de slag gaat met realiteitstoetsing, zul je dit bewuster zien en vervolgens het ook uitfilteren wanneer het niet nuttig is.

3. Impulscontrole

Dit is de vaardigheid een impuls, neiging of verleiding om te handelen te weerstaan of uit te stellen en omvat het vermijden van overhaast gedrag en besluitvorming.

Impulscontrole heeft te maken met begrijpen van de juiste momenten en manieren van handelen op basis van emoties en impulsen, en het belang te denken alvorens te handelen.


Al met al haalbaar toch? Natuurlijk neemt het wat training, zoals met alles wat je wilt leren of verbeteren. Vergeet niet dat als je eenmaal “getraind” bent, je dit op de automatische piloot doet en steeds minder moeite gaat kosten. Net als met trainen in de sportschool. Work it out! ;)

Reactie plaatsen