expression faces

Snap jij jouw emoties?

Emotioneel zelfbewustzijn

Dit gaat over het herkennen en begrijpen van jouw eigen emoties. Het houdt ook de skill in om te kunnen differentiëren tussen subtiele verschillen in de eigen emoties, het begrijpen van de oorzaak ervan en de impact die zij hebben op de eigen gedachten en handelingen en op die van anderen.

Naarmate je je meer bewust bent van de oorzaken van uw emoties, kun je gemakkelijker jouw gedrag bepalen en de impact controleren die jouw emoties op anderen hebben.
Door jouw emotionele temperatuur op te nemen, word je je bewust van jouw gevoel, dat je vervolgens kan managen, wat bijdraagt aan sterke relaties met vrienden en familie.

Check bijvoorbeeld dit. Je hebt een taaie dag gehad op je werk en bent blij dat het erop zit. Wat een gedoe toch, zeker van die zeikerd van leidinggevende! Gelukkig kun je nu naar huis. Maar als je thuiskomt, blijkt dat jouw huisgenoot (vriend(in), huisgenoot, ouder) weer voor de TV hangt terwijl er nog genoeg in huis gedaan moet worden. Je geeft hem of haar flink de wind van voren en wow, dat lucht even op.

Maar doet dat het écht? Jouw huisgenoot is ondersteboven van de overdreven heftige negatieve vibes die je uitzendt en dat creëert weerstand.

Als je de band koestert, kun je je beter bewust zijn van jouw frustratie over het werk, voelen wat dit mogelijk fysiek met je doet (stijve nek?) en dit aangeven wanneer je thuiskomt, en dat je even wat ruimte nodig hebt. Zo kwets je niemand onbedoeld en laat je ruimte voor de huisgenoot om er voor je te zijn, ook al betekent dit je even met rust te laten.

Reactie plaatsen