Quarterlife crisis, wat & waarom? 4 tips voor millennials

Quarterlife crisis, wat & waarom? 4 tips voor millennials

De midlifecrisis kennen we allemaal wel (denk: kalende man van 50 in rode cabrio). De quarterlife crisis is minder bekend. Deze crisis vindt plaats, zoals de naam al aangeeft, als je grofweg op een kwart van je leven zit. We zien hierbij dat het voorkomt in de leeftijdsgroep tussen 20 en 35 jaar.

Er is iets en ik kan er niets aan doen
We komen niets te kort we hebben alles
‘N kind ’n huis ’n auto en elkaar
Maar weet je lieve schat wat het geval is
Ik zoek iets meer ik weet alleen niet waar – uit de song Is dit alles van Doe Maar

Dit is een belangrijke levensfase. Je gaat namelijk wel of niet studeren, op jezelf wonen of verhuizen naar een groter huis, aan het werk, bepalen of je een gezin wilt en wat voor relatie je daarbij nodig hebt. En daarbij ook wat voor persoon jij bent en wilt zijn.

Simpel gezegd ga je dus nadenken over alle grote dingen in het leven.

Wie ben ik? Wat wil ik? Waar ben ik goed in? Welke richting wil ik op?

Eigenlijk willen we het allemaal wel, liefst tegelijk. Dit leeft sterk onder millennials. Deze generatie is niet geboren om gemiddeld te zijn, maar wil uitblinken. Zoveel mogelijk en op zoveel mogelijk gebieden. In combinatie met de eigen verantwoordelijkheid die we als millennials voelen, wordt de druk flink opgevoerd.


Als je constateert dat je leven niet de richting op gaat die je zou willen, is dat even slikken. Het kan zijn dat keuzes die je in het verleden hebt gemaakt je tegen zijn gevallen. Je kunt iets minder goed hebben uit zien pakken dan je had verwacht. En dan is daar altijd nog de vergelijking met anderen, die het misschien wel beter hebben (gedaan) dan jij. Althans, zo interpreteer je dat van wat ze posten op social media en delen met anderen.

Omdat er zoveel kruispunten langskomen die gepaard gaan met verantwoordelijkheid in deze levensfase, kan een quarterlife crisis op een kwart van je leven plaatsvinden.

Als je ermee hebt te dealen, kan jouw emotionele intelligentie je helpen.

We delen graag met je hoe.

 1. Zelfperceptie

  Als je twijfels en spijt voelt, ben je dapper dat je dat onder ogen wilt zien. Waarschijnlijk ben je heel gemotiveerd om eraan te werken zelfs. Gedane zaken nemen immers geen keer, maar de toekomst ligt nog open.
  Geef jezelf daat de credits voor die je verdient. In plaats van je eigen zelfbeeld af te breken, wees trots dat je aan de slag gaat en bereid bent te verkennen en te leren.

 2. Zelfexpressie

  Wanneer je tegen een quarterlife crisis aanloopt, is het belangrijk om te delen waar je mee zit. Door het te delen ventileer je jouw gevoel in plaats van het op te kroppen én je creeërt de mogelijkheid om verder geholpen te worden door inzichten van een ander.
  Houd hierbij in gedachten dat dit jóuw leven is. Jij bent dus de enige die er content mee hoeft te zijn. Als je je dit goed beseft, zul je je onafhankelijker op stellen en minder hangen aan andermans mening.

 3. Besluitvorming

  – Wanneer je op zoek gaat naar een vraag waar je mee zit of een situatie wilt verbeteren, zul je moeten beslissen wat je eraan gaat doen. Het is hierbij handig om zo’n besluit zoveel mogelijk op basis van feiten objectief te zien. Zo laat je emoties weg en kom je tot een weloverwogen beslissing.
  – Focus je op jouw doel en laat je niet afleiden. Met een dagelijkse overload aan prikkels is het makkelijk om je af te laten leiden of te laten beïnvloeden door anderen.

 4. Stressmanagement

  Ongetwijfeld zal er zich stress voordoen in dit proces. Het is ook spannend om je leven in te richten en te leiden zoals jij dat wilt, zeker als de status quo anders is. In dit proces helpt het je om je flexibel op te stellen. Er kunnen zich namelijk altijd onverwachte ontwikkelingen voordoen. Zonde is het als die je van je pad brengen. Als je je hierop instelt, kun je de tijd en energie benutten door mee te bewegen met de ontwikkelingen.

  Zoals verwacht gingen er weer dingen niet zoals gepland.

  Hierbij is het heel fijn om een gezond optimisme te hebben. Als je situaties benadert met de overtuiging dat overal een oplossing voor is en het goed komt, zul je eerder en beter tot een positieve verandering komen.

DISC profiel


Deze 4 elementen uit de emotionele intelligentie helpen je verder. We zijn benieuwd of en wat jij eraan hebt. Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

We sluiten af met wat clichés, die cliché zijn omdat ze waar zijn.

 • Iedereen doet maar wat.
 • Ieder heeft z’n eigen pad, volg het jouwe.
 • “Spijt levert je niks op behalve rimpels.” – Sophia Loren
Over de schrijver
Hey you, aangenaam (digitaal) kennis te maken! Welkom bij Skillennial, de online skillbase die ik heb opgericht om bewezen methodes voor persoonlijke en professionele ontwikkeling te delen met mede-millennials. Wordt je leven leuker van, doe er je voordeel mee.
Reactie plaatsen