go for it

Hoe word je assertief?

Als je jouw gevoelens, overtuigingen en gedachten op een sociaal acceptabele manier kan uiten die geen afbreuk doet aan anderen, ben je assertief.

Stel je een lijn voor tussen de woorden passief en agressief. Midden op deze lijn ligt assertiviteit, een plaats waar je met anderen werkt door de juiste woorden op het juiste moment te vinden om jouw gevoelens en gedachten te uiten.

Het onderscheid tussen passief, assertief en agressief is belangrijk om het begrip assertiviteit goed te begrijpen. Daarom schetsen we nu een situatie met 3 mogelijke reacties. 

Lisa is klaar met haar werk en komt de huiskamer in waar haar broer Sem al een uur of 3 aan het gamen is. Lisa wil haar favoriete serie kijken voor ze straks bijles heeft.

  1. Lisa baalt en gaat naar haar kamer.
  2. Lisa zegt tegen Sem dat het oneerlijk is dat hij altijd de TV in gebruik heeft en dat het nu een keer haar beurt is. Ze dreigt haar vader erbij te halen als hij niet snel met gamen stopt.
  3. Lisa zegt tegen Sem dat ze weet hij graag wil gamen, maar dat ze haar aflevering van een uurtje graag wil kijken voor ze weer bijles moet volgen. Vorige week had ze dat toch ook voor hem gedaan.

De eerste actie is passief; Lisa vermijdt enig gesprek met haar broer en krijgt niet wat ze wil.

De tweede actie is puur agressief; Lisa gooit haar onvrede eruit, bereikt er niks mee en de sfeer is er niet beter op geworden.

De derde actie is assertief; Lisa geeft aan wat ze wil, geeft aan dat ze snapt dat haar broer zo graag gamet en geeft de omstandigheden aan. Hier is ruimte voor een constructief gesprek met als mogelijk resultaat dat Lisa krijgt wat ze wilt.

Om assertief te zijn heb je 3 dingen nodig:

  1. Herken je gevoelens voor je ze uit.
  2. Beheers voldoende impulscontrole en emotionele expressie om jouw onvrede met een gepaste intensiteit te uiten zonder in blinde woede te flippen.
  3. Sta voor wat jij gelooft en jouw rechten op een respectvolle manier.

 Door tijdig en met respect te communiceren wat je vindt, voelt de ander zich begrepen en voorkom je dat jij zelf emoties opkropt die niet meer constructief geuit kunnen worden maar vaak omslaan naar passief-agressieve of agressieve expressie waar niemand op zit te wachten. Is toch maar slecht voor je hart. Het komt vaak voort uit wat we tegen onszelf zeggen; angst is er omdat we bang zijn dat de ander ruzie met ons zoekt of ons voor aap zet.

Assertief zijn voelt voor mensen vaak bevrijdend. Als jij leert te herkennen wat je wilt, waar je in gelooft, hoe je je voelt en je kunt dit zonder erom heen te kletsen overbrengen, staat er niks in de weg om mensen je te laten helpen krijgen wat je wilt. Top toch!

Reactie plaatsen