19 september 2023 
3 min. leestijd

Geluk: wat is het en hoe krijg je er meer van?

Geluk: wat is het en hoe krijg je er meer van?

Geluk, happiness en welbevinden – allemaal termen voor hetzelfde: jouw emotionele gezondheid en welzijn.

Wat is geluk?

Een megagrote vraag zou je denken, terwijl het ‘m in kleine dingen zit.

Geluk is een bijzondere factor in de emotionele intelligentie, omdat het bijdraagt aan jouw emotionele intelligentie, en er ook een gevolg van is.

Hoe tevreden ben jij? In welke mate geniet je van jouw leven?
Om antwoord op deze vragen te krijgen kijken we naar aspecten binnen de emotionele intelligentie die we hiermee verbonden zien, namelijk

1. Zelfbeeld

Waar het mee begint, mee valt of staat – is het zelfbeeld. Hoe zie jij jezelf, hoe denk je over jezelf? Vind je jezelf tof of denk je best vaak negatief over jezelf?

2. Optimisme

Dan gaan we door naar het optimisme. Zoals je denk ik al weet, geeft optimisme het vermogen aan waarmee je ertoe in staat bent om van tegenslagen en teleurstellingen te herstellen en weer plezier in het leven te vinden. Dit is een belangrijke! Tegenslagen ondervinden we allemaal in het leven, maar hoe gaan we ermee om? Ben jij een Mr of Mrs Positivo seeing the bright side of life, of is jouw glas vaak halfleeg?

Als je in optimisme wel wat wilt groeien, check dan het goede in jouw leven. Wat is er te waarderen aan positieve, persoonlijke dingen?

3. Zelfactualisatie

De meest fancy naam uit dit rijtje: zelfactualisatie. Dit is de bereidheid en wil om te leren en te groeien, om jezelf te actualiseren – om bij de term te blijven.

Progress equals happiness.

En dat komt doordat vooruitgang positieve signalen van groei, vervulling en bijdrage afgeven, wat geluk stimuleert. Ken je die quote van Darwin? Het gaat er niet om wie de sterkte is, of de slimste, maar om wie zich het beste aanpast. En dat is waar zelfactualisatie om gaat. Hoe zit dit bij jou? Leer je graag nieuwe dingen of vind je het wel prima zo?

Mocht je in jouw zelfactualisatie willen groeien, dan kan de winst intern of extern zitten. Wellicht is er iets van binnen dat jou belemmert om meer te gaan leren, bijvoorbeeld het gevoel dat je het toch niet kan. Extern zit de oorzaak als het de situatie is waar jij momenteel in zit, die dwarsboomt dat je meer kan leren. Ga in beide situaties na waar de belemmering zit, en bedenk welke bijdrage jij op deze aardkloot komt leveren. Maak hier niet een te grote levensvraag van; hoe meer je erover nadenkt, des te verder je van het antwoord af gaat.

4. Interpersoonlijke relaties

Goed, genoeg over onszelf – we gaan nu kijken naar jouw rating van contact met anderen, ook wel interpersoonlijke relaties genoemd. In welke mate ben jij in staat om relaties te ontwikkelen en te onderhouden die voor jou en voor de ander bevredigend zijn? Dit is van belang voor jouw geluk, omdat we als mens sociale wezens zijn. We hebben de sociale relaties nodig om om te gaan met de zaken die het leven ons toegooit, om positieve dingen te delen met elkaar en bij negatieve dingen steun te vinden bij elkaar. Als jij denkt aan jouw relaties met vrienden, vriendinnen en familie, welk gevoel geeft je dat? Maakt het je blij of voel je je eigenlijk best wel eenzaam ook al zijn er mensen om je heen?

Het is geven en nemen in relaties. Het is nuttig om voor jezelf helder te krijgen wie in jouw inner circle zit, wie neem jij in vertrouwen als het minder gaat? Kijk dan wat de relaties jou brengen; zijn het functionele relaties waarbij je krijgt wat je nodig hebt als “transactie” of is het een liefdevolle verbintenis? Als je voor jezelf helder hebt waar je staat kun je gaan werken aan versterking of verbetering van jouw situatie – en daarmee aan jouw geluk.

Combinatie van de aspecten die geluk vormen

Als jouw zelfbeeld laag is, kan het zijn dat je het glas als halfleeg ziet, relaties onbevredigend vindt en geen zin hebt om meer te leren want what’s the point?! Dan is het van belang om eerst jouw zelfbeeld te verbeteren, de rest volgt daarna vanzelf. Door voor jezelf op te schrijven wat je tot nu toe bereikt hebt en welke skills je hierbij hebben geholpen, maak je een goede start.

Het kan ook zijn dat je een laag zelfbeeld hebt, maar dat je met de andere aspecten wel tevreden bent. Zo kan het zijn dat je qua zelfactualisatie hoog scoort. Dit is op zich positief, maar ga bij jezelf na of je dit voor jezelf doet of ben je streberig aan het overachieven om aan anderen te bewijzen dat je het heus wel kan? Dit laatste is niet per se negatief hoor, maar je hoeft het niet te doen als het bedoeld is om het beeld dat je van jezelf hebt door goedkeuring van anderen op te krikken. Zo kan het ook zijn met interpersoonlijke relaties; zijn ze fijn voor jou omdat het een wederzijds gezonde verbintenis inhoudt of zoek je op dit vlak de externe waardering buiten jezelf, of ben je misschien veel met anderen om niet alleen te zijn?

Is jouw zelfbeeld hoog, dan kan dit overvloeien in optimisme, interpersoonlijke relaties en zelfactualisatie. Je waardeert dan jezelf om wie je bent met gezond zelfvertrouwen, staat positief in het leven, leert life-long en deelt het leven met fijne mensen om je heen. Wat ook kan, is dat jouw hoge rating op zelfbeeld gecombineerd wordt met lagere ratings op de andere aspecten. Dit zou in extrema kunnen betekenen dat je jezelf een toffe peer vindt, maar dat je weinig vertrouwen hebt in jouw omgeving, of dat het nog nodig is om meer te leren – je weet alles toch al?! Overall brengt dit ondanks het goede zelfbeeld minder geluk met zich mee. Een goed aandachtspunt.

Hoe ga jij werken aan meer geluksgevoel?
Laat het ons weten, we zijn benieuwd.

Over de schrijver
Hey you, aangenaam (digitaal) kennis te maken! Welkom bij Skillennial, de online skillbase die ik heb opgericht om bewezen methodes voor persoonlijke en professionele ontwikkeling te delen met mede-millennials. Wordt je leven leuker van, doe er je voordeel mee.
Reactie plaatsen