Goede voornemens? 7 tips om ze vol te houden

Goede voornemens? 7 tips om ze vol te houden

Goede voornemens. We maken ze sinds jaar en dag. Als we nog vol zitten van het Kerstdiner schrijven we ze voor onszelf op en bevragen we elkaar erover.

80% doet hieraan mee en van deze groep denkt 81% hun goede voornemens in het nieuwe jaar vol te houden. Hoopvol en gemotiveerd!

In de top 3 vinden we steevast

  1. Meer sport/bewegen
  2. Minder druk maken
  3. Afvallen

We nemen het ons voor hiermee aan de slag te gaan in het nieuwe jaar. Het is ons menens.

Maar na dat jaar vol goede voornemens blijkt dat slechts 17% de voornemens daadwerkelijk heeft gerealiseerd. 65% heeft het gedeeltelijk gedaan en 18% helemaal niet.

Wow! Een goed voornemen heb je niet zomaar. Het draagt bij aan het leven zoals jij het idealiter zou leven. Iets mobieler, rijker, fitter, het kan van alles zijn. En als het dan niet lukt jouw goede voornemen vol te houden, kan dat voelen als balen.

Nu 2021 alweer half voorbij is, en je dus evenveel tijd hebt om jouw goede voornemen(s) waar te maken, is het daarom een goed moment om even in te checken.

Hoe gaat het met jouw goede voornemens?

Mocht je nu tot de conclusie zijn gekomen dat jeniet aan maar deels of zelfs  jouw goede voornemens hebt gewerkt tot dusver, dan is dat even balen. Maar niet getreurd, het is nog niet te laat. Elke dag kun je ermee beginnen, laat dat vandaag zijn.

Je kunt hierbij vasthouden aan de SMART-methode. Jouw voornemen moet zijn:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

goede voornemens

We geven je graag 7 tips mee.

  1. Wees realistisch

    Een open deur zou je denken. Maar hier gaat het vaak al fout en ontneem je jezelf de kans om te slagen.

    Als je nog niet de straat uit kan rennen, verwacht dan niet van jezelf dat je binnen dit jaar een marathon kan lopen.

    Bekijk jouw situatie zo objectief mogelijk, alsof je dat voor een vriend(in) zou doen. Vaak willen we alles zo snel mogelijk. We overschatten wat we in een jaar kunnen bereiken en onderschatten wat we in meerdere jaren kunnen bereiken. Geef jezelf dus de tijd en ruimte om op een gezonde manier jouw voornemen vol te houden.
    “Om bij het voorbeeld te blijven: het is geen sprint, maar een marathon.

  2. Maak het concreet

    Als je jouw gedrag wilt veranderen, moet het crystal clear zijn wat en waarom je dat wilt. Alleen zo kun je ernaartoe werken en weten wanneer het bereikt is.Een voornemen als “me gezonder voelen” is zo onduidelijk dat er maar iets hoeft te gebeuren en je bent er al niet meer mee bezig. En als je er mee bezig blijft weet je gaandeweg niet meer hoe goed, beter en best nou precies voelen ten opzichte van toen.
    Concreter is om te stellen dat als sporten je gezonder doet voelen, dat je jezelf voorneemt om elke week 3 keer te sporten. Dit is gericht op een actie, waarmee je jouw doel van gezonder voelen bereikt.

    goede voornemens

  3. Doe het voor jezelf

    Is iets echt belangrijk voor je en vind je het waardevol, dan is de kans dat je het gaat bereiken veel groter dan wanneer je het voor een ander of de buitenwereld doet.
    Als dat laatste het geval is en logischerwijs houd je het voornemen niet vol, baal je nog meer.

  4. Deel het op in stappen

    Als je een berg gaat beklimmen zul je een route uit moeten stippelen op weg naar de top, met pitstops op die route ingepland. Hetzelfde is nodig bij een goed voornemen.Als je iets gaat veranderen is daar een plan voor nodig. Het plan bevat stappen. Door bijvoorbeeld per maand een stap te zetten, heb je aan het eind van het jaar de stappen gezet om jouw voornemen vol te houden. Zo maak je het behapbaarder én minder eng groot.
    Wi jij bijvoorbeeld dit jaar je carriere omgooien? Een groot voornemen dat angstig kan maken. Geef jezelf de tijd om in januari te verkennen wat je zou willen doen, in februari mensen te spreken die werken bij bedrijven waar je zou willen werken, in maart te solliciteren, etcetera.

  5. Bereid je goed voor

    Goed, je wilt iets in je leven veranderen. Einstein zei hierover al eens vattend:

    The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results.

    Je zult dus iets wezenlijk anders moeten doen om een ander resultaat te behalen.
    Bereid je voor door valkuilen zoveel mogelijk af te dichten. Wil je bijvoorbeeld minder snoepen? Zorg dan dat er geen snoep meer in huis aanwezig is en koop het niet meer.

    goede voornemens

  6. Deel het

    Als je jouw goede voornemens deel met jouw omgeving, is de kans groter dat je ze vol gaat houden.
    Door vrienden, familie en collega’s erover te vertellen, ga je een soort sociale verplichting aan die je helpt ervoor te blijven gaan. De kans is aanwezig dat zij je gaandeweg vragen hoe het gaat en ook dat kan helpen.

  7. Beloon jezelf

    Een jaar is met haar 52 weken lang en het kan best pittig zijn om een goed voornemen vol te houden. Zorg dus dat je van tevoren tussentijdse mijlpalen viert door jezelf te belonen.

Zet ‘m op, topper!

Over de schrijver
Hey you, aangenaam (digitaal) kennis te maken! Welkom bij Skillennial, de online skillbase die ik heb opgericht om bewezen methodes voor persoonlijke en professionele ontwikkeling te delen met mede-millennials. Wordt je leven leuker van, doe er je voordeel mee.
Reactie plaatsen