02 mei 2024 
4 min. leestijd

Uit jouw routine & meer bereiken? HELWEEK!

Uit jouw routine & meer bereiken? HELWEEK!

Ben jij toe aan een uitdaging die je productiviteit en focus naar een hoger niveau tilt? Dan is een helweek misschien wel iets voor jou. Een helweek is een week waarin je jezelf onderdompelt in een strak regime van productiviteit, discipline en zelfontwikkeling. Het idee is simpel: door een week lang op het allerhoogste niveau te presteren, haal je meer uit jezelf dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Klinkt dat als iets wat je wel wilt proberen? In deze blogpost lees je wat je moet weten om een succesvolle helweek te volbrengen en vind je tips om het maximale uit deze intense ervaring te halen. Of je nu je carrière wilt boosten, je persoonlijke doelen wilt behalen of gewoon wilt zien hoe ver je kunt komen, een helweek kan je helpen om jezelf te overtreffen. Dus waar wacht je nog op? Laten we erin duiken en ontdekken hoe je een week lang je grenzen kunt verleggen!

Wat is een helweek?

Deze week from hell is bedoeld om jou uit jouw comfort zone te trekken, je routine te crushen en extreem productief te zijn. Het concept van helweek komt uit het leger. Amerikaanse aspirant mariniers moeten zo’n week doorstaan als laatste beproeving van een serie in de opleiding tot marinier. Mental coach Erik Bertrand Larssen tweakte dit concept wat en maakte het bekend onder ons ‘gewone mensen’.

Hoe bereik je dat dan?

Als je de helweek gaat doen, is er een set van 7 spelregels waar je je aan moet houden.

 1. Vroeg naar bed en vroeg op

  Door elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, went jouw lichaam aan het ritme. Deze week ga je om 22:00 uur naar bed en sta je om 05:00 uur op. Succes!

 2. Zorg voor jouw uiterlijke verzorging

  Jouw uiterlijk reflecteert hoe je er mentaal voor staat. Zorg er dus voor dat je voor jezelf en jouw omgeving goed verzorgd bent. Verzorg je huid, knip je nagels en strijk je kleding.

 3. Sport dagelijks een uur

  Om mentaal top te presteren zul je ook fysiek je best moeten doen. Elke dag van de helweek sport je een uur. Je mag zelf kiezen welke sportvorm dit is; rennen, intensieve yoga, HIIT. Voorwaarde is dat het je uitdaagt.

 4. Eet gezond in een vast ritme

  Door bewust jouw dagen voor te bereiden en gezonde maaltijden te plannen, is het relatief makkelijk je eraan te houden. Als je op vaste tijden eet zul je minder afgeleid worden door lekkere trek tussendoor.

 5. Bepaal jouw digitale leven

  Deze week geen digitale afleiding. Je gaat dus niet for fun door social media feeds scrollen, en ook geen YouTube, TikTok of Netflix aanraken. Dit maakt dat je meer tijd hebt en deze bewuster besteedt.

 6. Word hypergefocust

  Plan werkblokken in waarin je je bezig houdt met één enkele activiteit. Houd je aan de planning en voltooi de taken die je voor jezelf hebt uitgezet. Blok hierbij alle afleiding uit door alleen in een ruimte te gaan zitten met jouw telefoon op stil.

 7. Ga er maximaal voor

  Met deze regels zul je merken hoeveel werk je kunt verzetten in de tijd die je hebt. Ga er vol voor, neem verantwoordelijkheid en loop de kantjes er niet vanaf.

helweek

Hoe ziet de planning van de helweek eruit?

Elke dag van de helweek heeft een eigen thema.

 • Maandag: gewoontes

  Schrijf op welke gewoontes je hebt en of je ze goed of slecht vindt. Dit beoordeel je door na te gaan of de gewoonte je dichterbij je doelen brengt of niet. Grijp deze kans om afscheid te nemen van jouw slechte gewoontes en de goede te verstevigen.

 • Dinsdag: modus & focus

  Om effectief te kunnen zijn, is het belangrijk dat jouw modus (stemming) bij datgene past waar je op focust. Blijf daarbij en maak het af. Stuur alle vormen van afleiding weg.

 • Woensdag: time management

  Maak inzichtelijk waar je over een jaar wilt staan en hoe je daar per maand, week en dag naartoe gaat werken en welke to-do’s daarbij horen. Het is een investering in jouw tijd en energie, die het dubbel en dwars waard is. Je moet eerst weten wat je moet doen om het doel te bereiken.

  If you fail to plan, you plan to fail.

 • Donderdag: buiten de comfort zone

  Dit is de meest uitdagende dag. Vandaag ga je 24 uur niet slapen.
  Wel werk je door, stel je niks uit en doe je wat je eerder hebt uitgesteld, beweeg je zoveel mogelijk, gebruik je geen digitale diensten als social media of streamingsdiensten en doe je iets waar je bang voor bent.
  Door zo jouw comfort zone te verlaten bewijs je aan jezelf dat je tot veel meer in staat bent dan je aanvankelijk dacht. Zo verleg je je grenzen en bereik je meer!

 • Vrijdag: rust en herstel

  Na de pittige dag van gisteren is het tijd om jezelf te herstellen. Pak iedere 2 uur 20 minuten rust. Zo kom je de dag productief door zul je versteld staan van wat je allemaal hebt gepresteerd, dat geeft energie.

 • Zaterdag: innerlijke dialoog

  In de helweek is het weekend nog niet begonnen. Na weer om 05:00 uur opgestaan te zijn is het vandaag tijd om een lijst te maken van alles waar je goed in bent en positief te denken over alles.

Life doesn’t happen to you, it happens FOR you.

 • Zondag: reflectie

  Ook in de helweek is de zondag de rustdag, relatief gezien dan. Door terug te kijken op de week en jouw resultaten te reviewen, kun je de balans opmaken. Ook geeft deze dag je de ruimte om te bedenken hoe je jouw doelen wilt bereiken en met welk tempo. Je weet nu hoeveel je in jouw mars hebt. Topper!

productiviteit

Waarom zou ik een helweek doen?

We spenderen onze tijd vaak niet zo bewust als we zouden kunnen. Je zit in een routine. Weken vliegen voorbij, de tijd tikt door en krijgen we niet meer terug.

Als je weleens het idee hebt dat je meer zou kunnen doen, effectiever kunnen werken en meer uit jezelf kunnen halen, is het een goed idee om uit de routine te breken om te verkennen of er een beter schema is.

De helweek biedt je deze kans. Omdat het al helemaal is uitgewerkt en gestoeld op jarenlange ervaring en kennis uit het leger, weet je dat het de moeite waard is om deze “shake-up” aan te gaan.

Zowel fysiek als mentaal word je uitgedaagd om de beste versie van jezelf te zijn. Alle stoorfactoren wordt uitgebannen, je voedt je lichaam, beweegt voldoende en creëert ongekend veel output. Dat voelt goed! Daarbij houd je meer tijd over, omdat je productiever bent in de tijd die je hebt.

Zie jij het zitten om een helweek te doen?

Over de schrijver
Hey you, aangenaam (digitaal) kennis te maken! Welkom bij Skillennial, de online skillbase die ik heb opgericht om bewezen methodes voor persoonlijke en professionele ontwikkeling te delen met mede-millennials. Wordt je leven leuker van, doe er je voordeel mee.
Reactie plaatsen