01 april 2024 
5 min. leestijd

Hoe hypnose therapie je mentale gezondheid kan optimaliseren: wetenschappelijke inzichten en 4 tips

Hoe hypnose therapie je mentale gezondheid kan optimaliseren: wetenschappelijke inzichten en 4 tips

Als het gaat om onze gezondheid, zijn we vaak geneigd ons te concentreren op ons lichaam. We letten op ons dieet, bewegen regelmatig en gaan naar de dokter als we fysieke klachten hebben. Maar onze mentale gezondheid is minstens zo belangrijk - en vaak minder goed begrepen. Gelukkig zijn er talloze manieren om onze geestelijke gezondheid te verbeteren, en één daarvan is hypnose. In deze blogpost zullen we de wetenschap achter hypnose verkennen en enkele praktische tips met je delen om het te gebruiken om je mentale gezondheid te optimaliseren.

"Hypnose is eng"

Hoewel hypnose al lang wordt erkend als een nuttige therapeutische techniek, hebben veel mensen nog steeds vooroordelen over deze praktijk. Films en televisieprogramma's hebben hypnose vaak afgeschilderd als een oncontroleerbare en enge techniek die wordt gebruikt om mensen te manipuleren. Dit soort misvattingen over hypnose kunnen mensen ontmoedigen om het te proberen als een vorm van therapie voor hun mentale gezondheid.


In werkelijkheid is hypnose echter een veilige en effectieve techniek die door veel gekwalificeerde therapeuten wordt gebruikt om mensen te helpen bij het overwinnen van een verscheidenheid aan mentale en fysieke gezondheidsproblemen. In deze blogpost hebben we enkele van de manieren besproken waarop hypnose kan worden gebruikt om de mentale gezondheid te optimaliseren en symptomen van angst, depressie, verslavingen en chronische pijn te verminderen.

Het is belangrijk om open te staan voor de mogelijkheid dat hypnose kan werken voor jou en om je te laten begeleiden door een gekwalificeerde hypnotherapeut. Door het ontkrachten van vooroordelen en het begrijpen van de voordelen van hypnose, kunnen mensen hun mentale gezondheid optimaliseren en een gezonder en gelukkiger leven leiden.

Let's see how!

Wat is hypnose? 

Voordat we de voordelen van hypnose voor de mentale gezondheid kunnen begrijpen, is het belangrijk om te weten wat hypnose precies is. In wezen is hypnose een staat van verhoogde ontvankelijkheid voor suggestie. Tijdens een hypnosesessie worden mensen in een trance gebracht, waarin ze zich meer openstellen voor suggesties en ideeën dan in hun dagelijkse bewustzijn. Hypnose wordt vaak gebruikt om gedragsveranderingen te bewerkstelligen, zoals stoppen met roken of afvallen. Maar het kan ook worden gebruikt om mentale gezondheidsproblemen aan te pakken.

Hoe werkt hypnose? 

Hoewel hypnose nog steeds niet volledig begrepen wordt, hebben studies aangetoond dat het werkt door het veranderen van de activiteit in de hersenen. In een hypnotische trance verandert de activiteit in de frontale cortex en de cingulate cortex, wat resulteert in een verhoogde focus en openheid voor suggesties. Dit kan mensen helpen om negatieve patronen te doorbreken en zich meer open te stellen voor positieve verandering.

begrijp je brein

Hypnose bij angst en depressie 

Angst en depressie zijn twee van de meest voorkomende geestelijke gezondheidsproblemen, en hypnose kan helpen om beide te behandelen. Onderzoek heeft aangetoond dat hypnose kan helpen bij het verminderen van symptomen van angst en depressie, zoals slaapproblemen, gebrek aan energie en concentratieproblemen. Het kan ook helpen bij het verminderen van angst voor specifieke situaties, zoals vliegen of spreken in het openbaar.

Hypnose bij verslavingen 

Verslavingen kunnen een enorme impact hebben op onze mentale gezondheid, en hypnose kan een effectieve manier zijn om ze aan te pakken. Het kan helpen bij het stoppen met roken, alcohol- en drugsgebruik en gokverslaving. Hypnose werkt door de negatieve associaties die we hebben met onze verslaving te vervangen door positieve associaties, waardoor we ons minder aangetrokken voelen tot dat waar je vanaf wilt komen.

Hypnose bij chronische pijn 

Chronische pijn kan een enorme impact hebben op ons dagelijks leven en ons mentale welzijn. Hypnose kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met chronische pijn. Het werkt door de perceptie van pijn te veranderen, waardoor het minder intens en minder storend wordt.


4 tips voor het gebruik van hypnose voor mentale gezondheid 

Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van hypnose voor je mentale gezondheid, zijn er een paar praktische tips die je kunt volgen:

 1. Zoek een gekwalificeerde hypnotherapeut: 
  Hoewel er talloze zelfhypnoseprogramma's beschikbaar zijn, is het altijd het beste om een gekwalificeerde hypnotherapeut te zoeken als je serieus bent over het gebruik van hypnose voor je mentale gezondheid. Een goede hypnotherapeut kan je helpen om specifieke doelen te bereiken en kan je ook leren hoe je zelfhypnose kunt doen.

 2. Wees open-minded: 
  Hypnose kan soms als een vreemd concept lijken, maar het is belangrijk om open-minded te zijn en het een kans te geven. Het kan enige tijd duren voordat je resultaten ziet, dus wees geduldig en geef het een kans.

 3. Stel specifieke doelen: 
  Of je nu hypnose gebruikt voor angst, depressie, verslavingen of chronische pijn, het is belangrijk om specifieke doelen te stellen. Stel jezelf een duidelijk doel en werk samen met je hypnotherapeut om een strategie te ontwikkelen om dat doel te bereiken.

 4. Blijf consistent: 
  Zoals met elke vorm van therapie, is consistentie de sleutel tot succes. Maak regelmatig afspraken met je hypnotherapeut en doe ook aan zelfhypnose oefeningen tussen de afspraken door.

Als het gaat om onze gezondheid, is het belangrijk om niet alleen te focussen op ons lichaam, maar ook op onze geestelijke gezondheid. Hypnose kan een effectieve manier zijn om onze mentale gezondheid te optimaliseren en kan helpen bij het verminderen van symptomen van angst, depressie, verslavingen en chronische pijn. Door samen te werken met een gekwalificeerde hypnotherapeut en het stellen van specifieke doelen, kan hypnose een krachtige tool zijn voor het verbeteren van ons mentale welzijn.

hypnose matrix

Meer weten over hypnose? 

Edwin Selij is een bekende hypnotherapeut, auteur van verschillende boeken over hypnose en eigenaar van het Hypnose Instituut Nederland. Hij heeft jarenlange ervaring met het gebruik van hypnose als een effectieve vorm van therapie. Selij gelooft sterk in de kracht van hypnose om de mentale gezondheid te verbeteren en heeft duizenden cliënten geholpen om positieve veranderingen in hun leven aan te brengen met behulp van deze techniek.

In zijn boek "Hypnose de baas", zegt Selij dat hypnose een krachtige tool is voor het bereiken van persoonlijke groei en het overwinnen van mentale en emotionele obstakels. Hij benadrukt dat hypnose niet alleen kan helpen bij het verminderen van symptomen van angst, depressie en verslavingen, maar ook bij het verbeteren van zelfvertrouwen, motivatie en focus.

Selij raadt mensen aan om zich te laten begeleiden door een gekwalificeerde hypnotherapeut en om open te staan voor de mogelijkheden van hypnose. Hij benadrukt dat hypnose een veilige en effectieve therapie is en dat het resultaten kan opleveren die verder gaan dan wat mensen voor mogelijk houden.

Met de steun van experts zoals Selij, wordt het duidelijk dat hypnose een belangrijke rol kan spelen in de verbetering van onze mentale gezondheid. Het is een effectieve tool voor het overwinnen van persoonlijke obstakels en het bereiken van positieve veranderingen in ons leven.

Je kunt Edwin volgen op Instagram: @hypnosekoning.

Wat vind jij van hypnose? 

In deze blogpost hebben we besproken hoe hypnose kan worden gebruikt als een effectieve vorm van therapie om de mentale gezondheid te verbeteren. We hebben gekeken naar de vele voordelen van hypnose, zoals het verminderen van symptomen van angst, depressie en verslavingen, en het verbeteren van zelfvertrouwen, motivatie en focus.

Ben jij geïnteresseerd in het proberen van hypnose als een vorm van therapie?
Of heb je misschien al ervaring met hypnose en deel je graag jouw verhaal met anderen?
Laat het ons weten! Sharing is caring :)

Over de schrijver
Hey you, aangenaam (digitaal) kennis te maken! Welkom bij Skillennial, de online skillbase die ik heb opgericht om bewezen methodes voor persoonlijke en professionele ontwikkeling te delen met mede-millennials. Wordt je leven leuker van, doe er je voordeel mee.
Reactie plaatsen