19 juni 2023 
1 min. leestijd

Underpromise & overdeliver

Underpromise & overdeliver

Hoe vind jij het als je meer ontvangt dan je voor betaald hebt? Of als je een besteld artikel eerder bezorgd krijgt?

Fijn toch!

Dat is het principe van underpromise & overdeliver.

Je belooft het minimaal acceptabele en levert vervolgens meer dan verwacht. Dit idee vind je vooral terug in sales, maar is veel breder toepasbaar.
Niet alleen professioneel, maar ook privé in relaties.

3 simpele voorbeelden

  • Je fietsketting breekt op weg naar een feestje. Je hebt je fiets vaak nodig en dus ga je snel naar de fietsenmaker. Hij zegt dat het wel 2 dagen kan duren voor de ketting vervangen is, omdat er nog zoveel klanten voor jou zijn. Je vertelt de fietsenmaker dat je de fiets morgenmiddag écht nodig hebt. Hij geeft aan dat hij z’n best voor je gaat doen. Dan belt de fietsenmaker je diezelfde dag nog op: de ketting is al vervangen!
  • Op kantoor vraagt jouw leidinggevende op maandagochtend wanneer je een taak af kan hebben. Je bedenkt snel hoeveel tijd je ervoor nodig hebt en hoe het in jouw agenda past. Best een drukke week.. De taak kost je zo’n 5 uur en je kunt elke dag wel een uurtje eraan werken. Door jouw leidinggevende aan te geven dat het volgende week woensdag er zal zijn, geef je jezelf wat speling voor eventuele uitloop of andere onverwachte ontwikkelingen. Ook creëer je zo de mogelijkheid om hem of haar te verrassen door de taak eerder op te leveren dan verwacht of op tijd iets extra’s te leveren.
  • Je gaat op weg naar een vriendin. Dit weekend gaan jullie erop uit, zin in! Jouw vriendin zit al klaar en kan niet wachten om te vertrekken. Je appt voor vertrek hoe laat je verwacht aan te komen. Door 20% extra de tijd te nemen, hoef je niet te balen als de brug opengaat of je een kleine file tegenkomt. Ook bestaat de kans dat je eerder aankomt dan verwacht, wat jouw vriendin helemaal niet erg zal vinden. Onderweg genieten jullie van het lekkers dat je als verrassing mee hebt genomen. Happy weekend!

Goed, je snapt het concept. Door jezelf genoeg ruimte (tijd, geld, etcetera) te bieden om iets te doen, kom je jouw beloftes na. Dat wordt gewaardeerd. Als je het ook nog eens eerder/sneller/beter doet dan verwacht, is het helemaal top. Als je rekening houdt met de volgende aandachtspunten, ben je set for success. 

Aandachtspunten underpromise & overdeliver 

  1. Zorg dat de underpromise nog steeds acceptabel is. Beknibbelen op jouw belofte kan niet oneindig.
  2. Overdrijf overdeliver niet. Onderzoek heeft uitgewezen dat een stapje meer doen voor een ander wordt gewaardeerd. Maar deze waardering groeit niet mee naarmate je nóg meer doet.

Is deze “strategie” er één die jij gaat gebruiken?

Over de schrijver
Hey you, aangenaam (digitaal) kennis te maken! Welkom bij Skillennial, de online skillbase die ik heb opgericht om bewezen methodes voor persoonlijke en professionele ontwikkeling te delen met mede-millennials. Wordt je leven leuker van, doe er je voordeel mee.
Reactie plaatsen