lego heads

Hoe is jouw emotionele expressie?

Emotionele expressie is het openlijk uiten van gevoelens, verbaal en non-verbaal.

Mensen die hun emoties effectief uiten, gebruiken woorden en lichaamstaal om hun gevoelens over te brengen, op een manier die niet kwetsend is voor anderen.

De verhouding van verbale en non-verbale communicatie is onderzocht door onder andere Albert Mehrabian. Wist je dat bij interactie slechts 7% van de communicatie bestaat uit gesproken woorden? 38% draait om de tone of voice die je hebt en de resterende 55% (!) wordt opgemaakt uit de lichaamstaal.

Als deze vormen van communicatie overeenstemmen, komen gedrag en gevoelens oprecht over. Is dit niet het geval, dan voel je dat meteen aan. Denk maar eens aan een gesprek met een vriendin, die zegt dat ze geïnteresseerd is in wat je vertelt. Maar tijdens het gesprek zie je haar regelmatig even naar haar telefoon kijken om te checken of haar appjes binnen zijn gekomen. Niet tof, right?!

Laten we nu eens kijken hoe jij je eigen emotionele expressie beleeft middels een oefening. Naast enkele vragen aan jou en jouw beleving, is het ook een onderdeel van de oefening om degenen die jouw emotionele zelfexpressie ontvangen, jouw sociale omgeving, te vragen hoe ze jouw communicatie ervaren. Vergelijk beide lijstjes en check of de ervaring van jouw communicatie overeenstemt met hoe jij jezelf vindt communiceren.

Als je hier beste verschillen vindt tussen aspecten van jouw communicatie, houd hier in verdere communicatie rekening mee. Experimenteer en zie hoe jouw communicatie effect heeft op jouw gesprekspartner. Er is hierbij geen compleet goede of foute manier van communiceren; het gaat erom dat je jouw emoties constructief kan overbrengen zoals je ze voelt.


Reactie plaatsen