18 mei 2021 
in Nieuws
2 min. leestijd

Koningin Maxima toont haar emotionele intelligentie

Koningin Maxima toont haar emotionele intelligentie

Onze koningin Maxima blies gisteren 50 royale kaarsjes uit op haar verjaardag. Ze trakteerde ons op een opname van 1,5 uur waarin ze geïnterviewd werd door Matthijs van Nieuwkerk.
In dit interview vind je informatie over het emotioneel en sociaal functioneren en daarmee de emotionele intelligentie (EQ) van Maxima. We gaan er hierbij natuurlijk vanuit dat haar antwoorden van haar zijn en niet tevoren opgelegd. We delen graag onze interpretatie van haar EQ met je door de schalen van het EQ-i model te behandelen en per stuk een subschaal uit te lichten die er voor ons uit sprong.

 • 1. Stressmanagement: flexibiliteit

  Als Argentijnse bankier in New York had Maxima net de overstap van een kleine naar een grotere bank gemaakt. Ze timmerde flink aan de weg toen ze koning Willem-Alexander ontmoette. Liefde is niet te sturen, maar dat was niet zonder consequentie. Het betekende uiteindelijk een compleet ander leven, inclusief verwachtingen van het koningshuis, de Nederlandse bevolking én de roddelpers. Dit kan stress opleveren. Maxima heeft zich hierin flexibel getoond.
  In combinatie met een gezonde stresstolerantie en dosis optimisme, waar Maxima over lijkt te beschikken, is dit is een effectieve manier om om te gaan met stress.

 • 2. Zelfperceptie: zelfactualisatie

  Deze levensgrote verandering vergde naast aanpassingsvermogen ook veel tijd en energie van Maxima om nieuwe dingen te leren om te integreren in het voor haar nieuwe Nederland en haar nieuwe rol als aanstaande prinses en nu koningin. Dit ging van tradities als koekhappen tot de Nederlandse werkwoordvervoeging. In het interview kwam Maxima naar voren als iemand die nieuwsgierig is en een uitdaging niet schuwt. Ze deed er alles aan om de taal en cultuur zo snel mogelijk eigen te maken. Zo reed ze zelf met een pruik op het land door en mengde ze zich tussen de Nederlanders om ons land beter te leren kennen. Een knap staaltje zelfactualisatie!

 • 3. Zelfexpressie: emotionele expressie

  Wie herinnert het zich niet, dé traan tijdens het prachtige bandoneonspel van Carel Kraayenhof tijdens haar trouwen met nu koning Willem-Alexander.
  Ook tijdens het interview zagen we de pure emotionele expressie van Maxima. Sprekend over het verlies van haar geliefde zus verwoordt zij wat haar geëmotioneerde ogen vertellen. Wanneer ze haar relatie met Willem-Alexander beschrijft stemmen haar lichaamstaal en woorden liefdevol overeen. Verbaal en non-verbaal zijn één en daardoor komt haar emotionele expressie authentiek en constructief over.

 • 4. Interpersoonlijk: sociale verantwoordelijkheid

  Van het bankiersleven kwam Maxima terecht in een nieuw leven als lid van de koninklijke familie. Dit gaf haar de ruimte om zich in te zetten voor thema’s die zij belangrijk vindt. Zo adviseert Maxima de Verenigde Naties over microkrediet. Dit helpt mensen die geen toegang hebben tot kapitaal hun onderneming op te starten en zo te voorzien in het levensonderhoud. Ook zet Maxima zich in voor meer muziek op school als onderdeel van de gezonde ontwikkeling van kinderen. Geweldig om te zien hoe zij haar rol inzet om maatschappelijke doelen te bereiken, zonder dat dit haar compensatie oplevert.

 • 5. Besluitvorming: realiteitstoetsing

  In het interview wordt Maxima op een subtiele manier gevraagd naar de vakantie naar hun huis in Griekenland tijdens de corona-crisis, en de speedboot van €2 miljoen euro die daar aangemeerd zou zijn. Ze mijdt het onderwerp niet en verduidelijkt dat Matthijs van Nieuwkerk hierop doelt (assertief!). Hij bevestigt dit, waarop Maxima rustig doch duidelijk uiteenzet wat hun overwegingen zijn geweest om tot de vakantie te besluiten: het mocht, was binnen de maatregelen. En hoewel ze hier in theorie gelijk heeft en ze de realiteit dus feitelijk toetst, wordt voorbijgegaan aan iets belangrijks. Namelijk het sentiment dat een luxe vakantie gecreëerd heeft in een tijd waarin de bevolking thuis moest blijven, hard door moest werken of geen werk meer had. Maxima gaf aan pijn te hebben ervaren door de situatie. Ze heeft daar een kans laten liggen om begrip te tonen voor de “pijn” die de bevolking ervaren heeft. 

Gaaf om zo onze koningin beter te leren kennen. We zijn benieuwd hoe jij het interview hebt ervaren. Heb jij nog iets gezien wat ons niet opviel? Of herken je sterke of aandachtspunten voor jezelf?

We wensen koningin Maxima nog vele jaren in goede gezondheid. Hoera!

Over de schrijver
Hey you, aangenaam (digitaal) kennis te maken! Welkom bij Skillennial, de online skillbase die ik heb opgericht om bewezen methodes voor persoonlijke en professionele ontwikkeling te delen met mede-millennials. Wordt je leven leuker van, doe er je voordeel mee.
Reactie plaatsen