Dit is de spijt top 5 in het leven

Dit is de spijt top 5 in het leven

Heb jij vaak spijt?

We leven vaak alsof we het eeuwige leven hebben. Maar niks is minder waar. We willen er vaak niet aan denken, maar ons bestaan is tijdelijk.

Als je terugkijkt op jouw leven tot nu toe, zul je goede herinneringen hebben en zeer waarschijnlijk ook aan bepaalde dingen denken die je anders had gedaan als je het over mocht doen. Blijf je in dat laatste hangen, dan kun je spijt krijgen.

Wat betekent dat nou precies?

De Dikke van Dale vertelt ons:

Spijt is het besef dat je iets wel of niet had moeten doen.

Het gaat dus om een gemist kans, of een verpeste kans. Als je dit gevoel hebt kan het enorm gaan knagen. Je wil dat de geschiedenis herschreven wordt, maar dat is simpelweg niet mogelijk.

Waar heb je spijt van als je doodgaat?

Australische auteur Bronnie Ware kwam erachter waar mensen aan het eind van hun leven het vaakst spijt van hebben. Ze werkte in de palliatieve zorg en in haar begeleiding van stervenden veranderde haar leven door de lessen en inzichten die ze mocht leren van hen. Zij stond versteld van de helderheid die mensen aan het eind van hun leven kunnen hebben als ze erop terug krijgen. Dit komt mede doordat de terugblik definitief is; er is niks meer aan te doen.
Door Bronnie Ware’s werk krijgen wij de mogelijkheid om de wijsheid van stervenden te leren kennen om er bij leven van te leren. Daarom delen we de top 5 van spijt hier graag met je.

spijt hebben

Spijt top 5 op het sterfbed

 1. Had ik mezelf maar meer geluk gegund.
  We zijn vaak en veel bezig met wat we moeten doen. Hoe het hoort. En alle drukte die er bij komt kijken. Daarbij vergeten we weleens wat onszelf nou echt gelukkig maakt. Dat hoeft namelijk lang niet altijd met elkaar overeen te komen. Als je de rust pakt om te beseffen waar jij gelukkig van wordt, hoef je dit soort spijt niet te hebben.
 2. Had ik maar contact onderhouden met vrienden. 
  In de drukte van ons dagelijks leven moeten we een hoop en schiet quality time met mensen van wie je houdt er soms te gemakkelijk bij in. Goede vrienden zijn voor het leven en als je ze een tijd niet ziet, voelt het alsof je ze gisteren nog sprak wanneer je ze wel weer ziet. Maar het leven is leuker en bovendien langer met goed sociaal contact. Dus onderhoud die fijne contacten. Goed voor je gezondheid én gezellig.

 3. Had ik maar de moed gehad om m’n gevoelens uit te spreken.
  Praten over gevoelens is niet altijd makkelijk. Soms lijkt het makkelijker om er gewoon niet over te praten, dan lijkt het alsof het niet bestaat. Maar zo werkt het niet. Integendeel; gevoelens die je niet ventileert, waar je niet over spreekt, hebben de kans versterkt te worden. Met de moed om uit te spreken hoe je je voelt, kom je erachter in sociaal contact hoe de ander zich voelt. Het creëert een veilige omgeving waarin je eerlijk en open tegenover elkaar kunt zijn. En wie weet leidt dat tot nog mooiere relaties. En zo niet, dan hoef je je in ieder geval niet af te vragen wat er nou gebeurd zou zijn als je de moed had gehad om je gevoel uit te spreken!

 4. Had ik maar niet zo hard gewerkt.
  Werken is belangrijk, zeker. Maar het is niet alles. Werk kan veel tijd en energie opslokken, zeker als je zelf je grenzen niet kent of aangeeft. Dat snoept tijd van de andere dingen waar je graag mee bezig bent en de mensen met wie je graag tijd doorbrengt. Blijf vooral werken, maar zie het in balans met de andere belangrijke elementen in je leven. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Bij inspanning hoort ook ontspanning.

 5. Had ik maar de moed gehad om mijn leven te leven zoals ik het wilde, niet zoals anderen dat graag zagen.
  Deze afsluiter van de top 5 kun je zien als het fundament van de vorige spijtvormen. Als we niet leven zoals we dat zelf willen, maar ons proberen te gedragen zoals we denken dat het hoort en dingen gaan doen zoals anderen dat graag zien leg je een vruchtbare voedingsbodem voor spijt aan. Dat komt doordat je jouw gevoel niet volgt, en daardoor ga je twijfelen wat te doen. Om vervolgens spijt te hebben van dingen die je wel of juist niet gedaan hebt.

Treurig om te bedenken dat mensen dood gaan met spijt, door dingen die ze wel of niet gedaan hebben. Wat het zo triest maakt is dat je er eeuwig een naar gevoel van kan hebben en het je helemaal niks oplevert.

“Spijt levert je niks op. Alleen rimpels.” – Sophia Loren

Had ik maar… Meest spijt van wat je níet gedaan hebt

De top 5 van spijt op het sterfbed geeft het praktisch al prijs met de ‘had ik maar’ waarmee elke soort spijt begint.
Het is gebleken dat we vaker spijt hebben van dingen die we niet gedaan hebben, dan dingen die we wel gedaan hebben.

Dat is logisch. Als je iets namelijk doet, beleef je het. Het wil niet altijd zeggen dat het een rammend succes is. Integendeel, er kan veel mislukken of anders lopen dan je wilde. Maar doordat je het ervaart, kun je geen last krijgen van de vragen als ‘Wat als ik het wel gedaan had?’ of ‘Hoe zou het nu zijn als ik er voor was gegaan?’.

Ook al is de ervaring niet zo positief, is het waarschijnlijk dat je door actie doorpakt en verdere ervaringen opdoet naar aanleiding van die eerste. Dan is spijt dus vaak niet meer aan de orde. You live and you learn, zeggen we dan.

spijt

Meer over de spijt top 5?

Wil je meer lezen over de spijt top 5, check dan het boef Top Five Regrets of the Dying: a life transformed by the dearly departing door Bronnie Ware. Of lees de Nederlandse versie van dezelfde auteur genaamd Als ik het leven over mocht doen: een jonge vrouw op zoek naar de vijf belangrijkse levenslessen.

Wacht niet tot je doodgaat, maar benut deze wijsheid nu je springlevend bent. 😉

Over de schrijver
Hey you, aangenaam (digitaal) kennis te maken! Welkom bij Skillennial, de online skillbase die ik heb opgericht om bewezen methodes voor persoonlijke en professionele ontwikkeling te delen met mede-millennials. Wordt je leven leuker van, doe er je voordeel mee.
Reactie plaatsen